GRATIS WERELDWIJDE VERZENDING

SCANDINAVISCHE DESIGN


Minimalistische, strakke lijnen, doordacht en onopvallend, Scandinavisch design is synoniem geworden met functioneel design en massaproductie - of wat bekend staat als democratisch design. Een overzicht van Scandinavisch design en zijn geschiedenis onthult de rode draad van functionalisme in Zweeds, Noors, Fins en Deens Design, de vier landen die onder de Scandinavische paraplu vallen. Toch herinneren de relatie tussen kunstenaar en industrie, de materiële overwegingen en het vakmanschap ons aan de menselijke waarde van design in Scandinavische stijl.Ondanks de brede termen heeft elk Scandinavisch land een unieke bijdrage geleverd aan het design.


DE OORSPRONG VAN DE SCANDINAVISCHE STIJL


De term Scandinavisch design werd in de jaren vijftig ontwikkeld op basis van internationale tentoonstellingen, met name een die van 1954 tot 1957 door heel Noord-Amerika reisde. De tentoonstelling, getiteld "Design in Scandinavië: An Exhibition of Objects for the Home", geëxposeerde kunstnijverheid en industrieel ontwerp, die het publiek in de Verenigde Staten en Canada Nordic stijl brengt.De tentoonstelling bevatte het werk van ontwerpers uit Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden en toonde vitrines en tafels, schermen, losse items, meubels, lampen, stoffen en tapijten. Door de focus op de huiselijke omgeving, promootte het het concept dat mooi, toegankelijk design uw leven kan verbeteren.


DE OORSPRONG VAN DE SCANDINAVISCHE STIJL


Maar wat de Scandinavische stijl naar internationale bekendheid stuwde, was de afstamming. De Scandinavische stijl, die gebaseerd is op bewegingen die teruggaan tot het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, werd gevormd door een gedeelde set ervaringen en gewaardeerde tradities van de regio. De Scandinavische landen, die relatief geïsoleerd waren, hadden te maken met beperkte middelen.


DE OORSPRONG VAN DE SCANDINAVISCHE STIJL


De neiging om de materialen bij de hand te hebben en alleen te gebruiken wat nodig is, is diep verankerd in de Scandinavische culturen. Een andere factor die van invloed zou zijn op de Scandinavische stijl is het feit dat de industrialisatie later naar Scandinavië kwam dan naar andere Noord-Europese landen. Als gevolg daarvan zijn de ambachtelijke tradities beter bewaard gebleven.


1890-1910: DE NATUUR IN DESIGN EN DE NORDISCHE STIJL


In heel Europa ontstonden uitgroeien van de kunst- en ambachtsbeweging. In de jaren 1890 ontstonden Art Nouveau, Jugendstil en Moderisme in respectievelijk Frankrijk, Duitsland en Spanje. Geïnspireerd door natuurlijke vormen, kromlijnige vormen en kronkelige lijnen werden afgeleid van botanische en natuurstudies. De ontwerpers streefden ernaar kunst en ambacht te verenigen, wat leidde tot het complete design van omgevingen. De delicate natuurlijke motieven, sierlijke lijnen en aandacht voor vakmanschap passen goed bij de Scandinavische gevoeligheid en benadering van design.Onder invloed van klimaat, licht en materialen, vertoonde de Nordic stijl een sterke relatie met de natuur


VROEGE 1900'S: AMBACHTELIJKE PRODUCTEN EN MATERIALEN IN DEENS DESIGN


Skønvirke was een Deense ontwerpstijl van het Deens design die rond het begin van de 20e eeuw ontstond, naast Art Nouveau en Jugendstil. Gekenmerkt door de heropleving van de traditionele ambachten, versmolt de Skønvirke stijl elementen van de hedendaagse internationale stijlen met de National Romantische stijl - een Scandinavische stijl van de architectuur. Dit zien we hedendaags terug in de Deens design borden en Deense huisnummers, waarin het Deens design goed tot leven komt.Volgens de idealen van de Skønvirke-stijl moeten voor de Deense bouw, zoals bijvoorbeeld Deense design borden en Deense huisnummers, Deense materialen worden gebruikt, namelijk baksteen, graniet en hout. In de textieldesign werd Hebedo stikwerk, een traditioneel type borduurwerk, weer opgenomen. De invloed van Japanse kunst is soms te zien in de versiering. Dit alles maakt het Deens Design een uniek design met opvallende karakteristieken. Deense designborden zoals onze Deense huisnummers vallen daarom goed in de smaak bij onze klanten en zijn een populair product. De Deense huisnummers komen we steeds vaker tegen bij woningen en geven een unieke finishing touch aan uw stijl.


SCANDINAVISCH DESIGN EN MODERNISME


Art Nouveau en Jugendstil waren voorlopers van het modernisme, dat opriep tot de eliminatie van ornament. In 1910 waren deze stijlen uit de mode geraakt, met een oproep om functie boven vorm te stellen. Scandinavische stijl is altijd al bezig geweest met functie. Hierdoor is het Scandinavische ambachtelijke erfgoed goed samengesmolten met het Modernisme. Scandinavisch design, of Scandinavisch Modern, nam in het midden van de 20e eeuw een prominente plaats in en werd internationaal bekend.


SCANDINAVISCH DESIGN EN MODERNISME


Hoewel gegroepeerd onder het concept van Scandinavisch design, bracht elk Scandinavisch land een bepaalde designtraditie op tafel. Het Deense design werd bekend om zijn elegantie en traditie, met een meer organische esthetiek. Dit zien we nog steeds veel terug in de Deense huisnummers van hedendaags. Zweeds ontwerp daarentegen werd erkend voor zijn eenvoud en bruikbaarheid. Vandaag de dag blijft de Scandinavische stijl de designvelden beïnvloeden, waardoor architecten en ontwerpers worden aangemoedigd om na te denken over de rol van de mens in het ontwerp. Voor designliefhebbers kan de Scandinavische stijl de basis vormen voor een serene huiselijke omgeving.


OVER RAMSIGN


Ramsign, opgericht in 1991 in Kopenhagen, maakt gebruik van traditionele handstencelingtechnieken om duurzame emaille borden te fabriceren. De waarden van Deens design -functionalisme, goed materiaalgebruik en toegankelijk Deens design zijn in de ziel van het bedrijf ingebouwd. Alle emaille borden die we produceren zijn individuele stukken. Voor een authentieke reproductie van een Deens design, zie onze exclusieve Engelhardt collectie. Als u meer informatie wilt, kijk dan op onze inspiratie pagina.